Afectiuni IT - dependenta de calculator

Manifestari oculare

Aproximativ 80% dintre cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi sa aiba tulburari minore de vedere. Folosirea, in special de

copii, a calculatorului mai mult de doua ore pe zi poate duce la aparitia unor probleme specifice, printre care se numara:
a. cefalee;
b. tulburari de atentie;
c. senzatii de oboseala a ochilor;
d. vedere incetosata, diplopie;
e. dureri la nivelul muschilor gatului si umerilor.

Aceste consecinte apar ca urmare a faptului ca perceptia caracterelor de pe videoterminal de analizatorul vizual este diferita de receptarea simbolurilor tiparite. Acestea din urma sunt caracterizate de o uniforma distributie a culorii si marginii bine definite. In schimb, cele pe suport virtual nu au acelasi contrast. Intensitatea pixelilor este maxima in centru si diminuata catre margini, ceea ce presupune o acomodare prelungita din partea cristalinului. Pe langa aceasta, se produce si modificarea reflexului de clipit cu uscaciune la nivelul corneei.

--------------------------------------------------------------------------------
Sindromul de tunel carpian a fost recunoscut recent in Olanda drept boala profesionala, rezultat al folosirii intensive a tastaturii.
--------------------------------------------------------------------------------

Specialistul recomanda     :       Lutein  

 

      Tulburari musculare si osteo-articulare

Principalele tulburari musculare si osteo-articulare sunt corelate cu o pozitie incorecta la locul de munca si cu durata mentinerii acesteia. Urmatoarele probleme sunt mai des intalnite:
a. afectarea coloanei vertebrale - durerea se poate insoti de deviatii ale coloanei, cea mai frecventa fiind cifoza;
b. hernia de disc - dupa unii autori, riscul creste cu 60-70%;
c. osteoporoza - favorizata de activitatile sedentare prelungite;
d. CDT (Cumulative Trauma Disorder) este un sindrom cauzat de pozitia rigida a bratelor pe langa corp, in timpul introducerii de date la tastatura. Rezulta compresiunea vaselor si a nervilor din zona pectorala, cu durere sau jena locala. O forma a CDT este sindromul de tunel carpian, consecinta a comprimarii nervului median la nivelul tunelului carpian de tendoanele inflamate ale flexorilor mainii. Cauzele principale ale sindromului de tunel carpian sunt reprezentate de pozitia prea inalta a tastaturii, lovirea cu prea multa putere a tastelor si de activitatea de durata, fara pauze.

In mod similar, pot exista alte afectari:
- sindromul tunelului cubital;
- tendinita sau tenosinovita extensorului degetului mare;
- epicondilita laterala.

Specialistul recomanda   :    Full Spectrum                                      Stong Bones       
 

 

                Probleme neurologice

Cea mai frecventa problema neurologica legata de utilizarea calculatorului se refera la posibilitatea declansarii crizelor de epilepsie. Epilepsia fotosensibila este intalnita la 3-5% din totalul bolnavilor de epilepsie. Totusi, doar un numar mic de pacienti din acest subtip prezinta crize provocate de lucrul in fata monitorului.

Specialistul recomanda   :   Energy and Memory

          Tromboza venoasa profunda

Au fost deja semnalate cateva cazuri de tromboza venoasa profunda cauzate de activitati statice prelungite in fata calculatorului. Desi foarte rara, aceasta este o complicatie redutabila.

Specialistul recomanda   :  Protect 4 Life  

                  Vedere incetosata, diplopie

Unele studii sugereaza o relatie de cauzalitate intre radiatia electromagnetica emisa de videoterminale si o posibila afectare cutanata. Un numar restrans de indivizi au acuzat aparitia unor leziuni eritemato-papuloase pe fata si maini, similare cu cele intalnite in acneea rozacee, dupa activitatea prelungita in fata monitorului. Campul electrostatic din jurul ecranului si radiatia electromagnetica de frecventa joasa (30 Hz-300 Hz) emisa de acesta sunt studiate drept posibile etiologii.

Specialistul recomanda    :    Lutein  
 

    Probleme legate de stres si de dependenta de calculator

Dependenta de calculator nu este inca definita strict in termenii unei afectiuni psihiatrice clasice. De fapt, prezenta Internetului si a calculatorului in viata societatii transcende domeniul restrans al unei stiinte si presupune cresterea gradului de sofisticare a oricarei activitati umane. Se considera, insa, ca in cazul anumitor persoane cu vulnerabilitate psihica (ai carei parametri nu au fost inca bine precizati) calculatorul este inalt dependogen.

Dupa unii autori, intre 5 si 10% dintre utilizatorii de Internet devin dependenti. Aproximativ acelasi procent se intalneste si in cazul consumatorilor de alcool. Daca opt ore pe saptamana reprezinta o valoare medie "normala" de utilizare a Internetului, persoanele dependente petrec peste 35 de ore in fata calculatorului.

In cadrul unui grup de copii considerati dependenti de Internet/ calculator au putut fi observate urmatoarele tulburari de comportament: neglijarea temelor si scaderea notelor obtinute la scoala, abandonarea activitatilor sociale, iritabilitate daca nu este posibila folosirea calculatorului, lipsa interesului fata de alte activitati, probleme de alimentatie legate de neregularitatea meselor.

Dependenta de calculator poate fi privita si ca o tulburare de control al impulsurilor, intrand in aceeasi categorie cu cleptomania sau jocul de noroc patologic.

--------------------------------------------------------------------------------
Dupa unii autori, intre 5 si 10% dintre utilizatorii de Internet devin dependenti. Aproximativ acelasi procent se intalneste si in cazul consumatorilor de alcool.
--------------------------------------------------------------------------------

 

  Specialistul recomanda   :       Rhodiolin  

 
[Home]
[Produse Calivita]
[Plante Medicinale]
[Afectiuni-Boli]
[Semne Simptome]
[Tratamente naturiste]
[Regimuri Slabire]
[Terapii naturiste]
[Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii]
[Dictionare]
[Frumusete]
[Anticonceptionale]
[Boli Infectioase]
[Sarcina Nasterea]
[Analize medicale]
[Alimentatia]
[Remedii]
[Idei Afaceri]
[Harta site]

 
[Home] [Produse Calivita] [Plante Medicinale] [Afectiuni-Boli] [Semne Simptome] [Tratamente naturiste] [Regimuri Slabire] [Terapii naturiste] [Calculatoare sanatate]
[Cure Diete Regimurii] [Dictionare] [Frumusete] [Anticonceptionale] [Boli Infectioase] [Sarcina Nasterea] [Analize medicale] [Alimentatia] [Remedii] [Idei Afaceri] [Harta site]
Google
 
COPYRIGHT 2005 - 2013 Toate drepturile rezervate.